Konu : Dünyanın En Hafif Ve En Dayanıklı Malzemesi
Missouri-Rolla Üniversitesi`nden arastirmacilarin silika ve poliüretandan ürettikleri nanokompozit aerojelin, klasik aerojellerden 100 kat daha yüksek dayanima sahip oldugu aciklandi. Sadece silikadan üretilen klasik aerojeller kirilgan yapilari ve neme olan duyarliliklari nedeniyle cok genis uygulama alani bulamiyorlardi...
Aerojelin taşıma gücü
21.09.2002- Amerikan Kimya Birligi`nden arastirmacilar, dünyanin en güclü ve en hafif malzemelerini ürettiklerini acikladilar. Aerojel adi verilen malzeme, yüksek oranda gözenekli cam ve plastigin bir karisimi ve neredeyse hava kadar hafif.
Eureka Alert`de yeralan habere göre, 11 Eylül saldirilarinin ardindan binalarda güvenlik unsurunun ön plana cikmasiyla bu tür yüksek dayanimli maddelerin, daha yüksek dayanimli insaat malzemelerinin üretilmesinin yanisira askeri personel ve arac zirhlari gibi ürünler icin de üretilmeleri ön plana cikmaya basladi. Ayni malzemelerin daha iyi cam yalitimi, daha uzun dayanimli arac lastikleri ile daha hafif ve güvenli ucak ve uzay sanayii ürünlerinde de kullanilacagi belirtiliyor.
Aerojeller ile ilgili bir makale dünyanin en genis bilimsel cevrelerinden olan Amerikan Kimya Birligi`nin periyodik yayin organi Nano Letters`in 12 Eylül baskisinda yayinlandi.
Makalenin bas yazari Missouri Rolla Üniversitesi`den Dr.Nicholas Leventis "Bilinen en hafif malzemeyi alip 100 kat daha dayanikli hale getirerek insanoglunun bildigi en dayanikli ve en haffif malzemeyi ürettik" diyor ve ekliyor: "Malzememiz hafif ve dayanikli malzeme kullanimi gerektiren tüm alanlar icin ümit vadediyor."
Aerojeller ilk olarak 1930`larda üretildiler. 1960`larda bilimadamlari bu malzemeleri roket yakitlari depolanmasi icin düsünene kadar sadece bir merak unsuruydular. Ilk aerojeller silikadan üretiliyordu ve kimyasal yapilari cam ile ortak özellikler gösteriyordu. Cok hafif olsalar bile aerojeller simdiye kadar cok kirilgan, kolay nem kapabilen özellikleri nedeniyle uygulama alani bulamamislardi.
Leventis ve arkadaslari bu malzemenin dayanimini arttirmak icin önce kücük silika (cam) parcaciklarini poliüretan ile beraber dokumayi düsünmüsler. Ancak ortaya cikan malzeme hala cok kirilgan özellikte olmus. Bunun üzerine arastirmacilar nano ölcekteki cam parcaciklarini poliüratanin iki bileskleninden polisokianat ile kimyasal olarak baglamayi denemisler. Ortaya cikan malzemenin sadece silikadan üretilmis aerojellerden tam 100 kata daha yüksek dayanima sahip oldugu görülürken, ayni zamanda nemden de etkilenmedigi anlasilmis.
Aerojeller ayni zamanda isi transferine gösterdikleri yüksek direnc ile biliniyorlar. Bu özellik onlari cok ümit vadeden isi yalitim malzemeleri arasina sokuyor. Leventis, cok yakinda aerojel nanokompozitlerinin yalitilmis pencereler, buzdolaplari ve termos gibi ürünlerde yeralacagina inaniyor.
Yeni malzemenin diger kullanim alanlari arasinda daha yüksek carpma dayanimli otomobil tamponlari ve carpismalara karsi yüksek direncli yakit tanklari üretimi de bulunuyor. Arastirmacilar malzemenin ucaklar icin cok daha dayanikli ve hafif iskeletler üretmek icin kullanilabilecegini düsünüyorlar.
Simdiden yeni malzemenin patentini alan Leventis ve arkadaslari, yakinda aerojellerin gücünü daha da arttirabileceklerini düsünüyorlar.