Konu : Ductal®: Yapı Dünyasında Bir Devrim
Kompozit malzeme teknolojisinin muteşem ürünü Ductal® ile, gelecek hem inşaat mühendisliği hem de mimari tasarımlar açısından çok daha renkli bir hale geliyor. Klasik betondan yaklaşık 10 kat daha fazla bir mukavemete sahip olan Ductal®, eğilme ve çekme dayanımının yüksekliği ile de çeliğin tahtına oturmaya hazırlanıyor. Yapı dünyasında son yıllarda yapılan en büyük buluş olan bu malzeme ile büyük oranda işçilik ve malzeme tasarrfufu da sağlanabiliyor...
Ductal® (en soldaki) aynı dayanımı veren diğer malzemelerin kesitleri
Kuzey Amerika`nın en büyük inşaat malzemeleri üreticilerinden biri olan Lafarge, ürettiği yeni bir malzemeyle yapı dünyasının gündemine oturdu. Lafarge, Bouyoges ve Rhodia ile yaptığı lisans anlaşması ile, çok önemli bir komposit malzemeyi Ductal®`i ABD ve Kanada`da piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Ductal®, beton ve çelik gibi geleneksel inşaat malzemelerini birgün kullanım dışı bırakabilecek kadar önemli bir buluş.
Çelik kadar yüksek mukavemette ve neredeyse seramik kadar sert bir malzeme Ductal®. Lafarge`in web sitesine göre, malzemenin sıradışılığı hem basınca hem de eğilmeye karşı yüksek mukavemette olması, yüksek aşınma dayanımı ve korozyana karşı yüksek direnci. Betondan oldukça farklı yapıda olsa da, standart beton üretim tesislerinde üretilebiliyor Ductal®.
Lafarge İş Performansı Grup Başkanı Wayne Lyons "Ductal®, Lafarge`in buluş sınırlarını zorladı. Bugün mevcut olan tüm diğer inşaat malzemelerinden farklı bir malzeme yaratıldı" diyor. Bu malzemeyle birlikte, daha hızlı bir inşaat süreci, malzeme ve işçilik tasarrufları da gündeme geleceğinden, ciddi maliyet düşüşleri de beklenebilecek.
Ductal® Pazarlama bölümü başkanı Andy Raddler, korosyona dayanımlı, geçirimsiz olan çimento bazlı malzeme, wollastinite kıymıkları ve fiber bronzun diğer bazı mineral dolgu malzemeleri ile karışımından oluşuyor. Bazı özel uygulamalar için de, fiber karbon eklenip dolgu malzemeleri ayarlanabiliyor.
Ductal® karışımı şimdilik hazır olarak piyasaya sürülüyor ve suyla karıştırılarak kullanıma sunuluyor. Oda sıcaklığında 30 gün süresince küre tabi tutulan malzeme, 2812 kg/cm2`lik (40 ksi) maksimum dayanımına ulaşıyor. 111 derecelik bir sıcaklık sağlandığı takdirde, bu süre iki güne kadar düşüyor. Ductal®, her tür yüzey şeklini alabilirken, renklendirilebiliyor da.
Ductal®`nin kullanılmaya başlanması ile şimdiye kadar beton ve çeliğin yapısal dayanımları ile sınırlı olan inşaat mühendisliği uygulamaları çağ atlayabilecek. Hiç şüphesiz, mimarların da yaratıcı nitelikleri artık çok daha fazla ön plana çıkacak. Eğilme ve çekmedeki yüksek dayanımı ve yüksek yangın direnci, Ductal®`i çeliğin tahtının en büyük alternatifi olarak gündeme oturtmak üzere. Geleceğin güvenli gökdelenlerinin belki de değişmez malzemesi olacak Ductal®. Tabi bu sonuç, çelik sektörüne çok büyük bir darbe de vurabilir.
Yapı dünyasının bu en önemli keşfinin önünde duran tek engel sanırız uzun dönem mukavemet testlerinin yokluğu olacak. Önümüzdeki on yıllarda, muhafazakar ülke normlarını da aşması ile Ductal®, büyük olasılıkla vazgeçilemez bir inşaat malzemesi olabilecek.