Konu : PowerMILLin Finiş İşleme Stratejilerinden Bazıları
Raster Milling (E): Bu yöntemde kesme hareketleri X, Y eksenlerine veya kullanıcının belirlediği açıya paralel olarak tek yönde veya her iki yönde yaratılabilir. PowerMILL`in üstün takımyolu düzenleme teknikleri ile raster yaratılmış bir takımyolunun tek yönde kesmesi, istenilen açıya kadar sınırlanabilmesi vs. mümkündür.
Arcfitting özelliği ile de, takımyolunda oluşan keskin köşelere istenilen oranda yay fit edilerek takım bu bölgelerde bekleme yapmadan geçiş yapmasına olanak sağlanır ve High Speed işlemeye yönelik takımyolları hazırlanabilir.
Optimized Raster Finishing kriteri ile de model üzerinde sadece gerekli bölgelere Perpendicular Pass (dik geçiş) yapmayı sağlar.
Constant Z Milling (E): Bu yöntemde, kesici takım parçayı kademeli olarak değişen Z yüksekliklerinde dolaşarak kesme işlemini gerçekleştirmektedir.
Bu sayede dik duvarlarda kalemin hep sabit derinlikte (isteğe bağlı min.-max. cusp yüksekliği kontrol edilebilir) çalışması sağlandığından hem talaş yükü kontrol edilir, hem de daha hassas dik yüzeyler elde edilir.
Çoğu PowerMILL kriterinde olduğu gibi bu kriterde de model üzerinde köşe bulunan bölgelere yay fit edilerek bu bölgelerde takımın zorlanması engellenir ve High Speed işleme için uygun kesintisiz kodlar üretilebilir.
PowerMILL 4 içerisinde sunulan `Spiral Constant Z` ile de, model üzerinde takım yolunun normal kesme geçişleri arasında dik adım hareketi olmayıp, neredeyse yüzeyden hiç kalkmayan sürekli spiral karakterli bir takım yolu elde edilmektedir.
Shallow Region Milling: Shallow yöntemiyle istenilen alt ve üst açı limitlerinde belirlenen bölgeler işlenebilmektedir. Bu yöntem, genellikle `Constant Z` yöntemi ile birlikte kullanılır ve daha evvel işlenmiş dik duvarları tekrar işlemeye gerek kalmadan yatay kısımlarda hassas yüzey kalitesi elde edilir. Ayrıca bu yöntem ile model üzerinde yatay bölgeler bulunup işlenebilir.
Spiral Milling (E): Kesici takım merkezden dışa veya içe doğru bir spiral şeklinde hareket ederek kesme işlemini gerçekleştirmektedir.
Spiral stratejileri çoğunlukla High-Speed işleme yöntemlerinde kullanılmakta ve dairesel parçalarda çok iyi yüzey kalitesi sağlamaktadır.
Radial Milling (E): Yüksek yüzey kalitesinin istendiği dairesel parçalarda kullanılan bu yöntemde kullanıcı tarafından belirlenen bir merkezden 0-360 derece arasında belirlenen açılar arasında radyal takım yolları oluşturur.
Projection Milling: Kalıbın belli bir bölgesinin işlenmesinde tercih edilen bu yöntemde, kesici takım yolları seçilen bir düzlem, doğru veya bir noktada oluşturulan kılavuz izlerin parça üzerine yansıtılmasıyla belirlenir. Özellikle balkon altı diye tabir edilen, ters açıya düşen bölgelerin işlenmesinde uygundur.
Ayrıca 3+2 eksen işlemelerde başarı ile kullanılabilir.
Rotary Milling: Döner tablaya sahip frezelerde, uygun parçaların işlenmesinde kullanılan bu yöntemde dairesel, spiral veya doğrusal işleme stratejileri ile `Constant Z` yönteminden daha hızlı bir işleme sağlanmaktadır.
Rest Milling (E): Bu yöntem bir evvelki büyük çaplı kesici takımdan arta kalan yerlerin daha küçük çaplı kesici takımla otomatik olarak temizlemesi için kullanılır. Böylece sadece işlenmeyen yerler işlenirken kesme zamanı azaltılmaktadır.
Corner Machining: İç köşelerde kalan malzemeler, kesici takımın gidip-gelme ve boyuna kesme hareketleri yapmasıyla otomatik olarak temizlenmektedir.
Parça üzerinde bir evvelki takımdan kalan dik ve yatay bölgeler istenilen ayrım açısında otomatik olarak saptanarak dik olan bölgelere sabit-Z, yatay olan bölgelere de offset kriterli takımyolu PowerMILL tarafından yine otomatik olarak yazılır.
3D Offset Finishing: Bu işleme yöntemi ile takım hatvesi modelin yatay ve dik duvarlarında eşit miktarda yan adım kullanacağından süper finiş uygulamaları için uygundur.
Optimized ConstantZ ile de model üzerinde bulunan dik bölgelere Constant Z (Sabit Z), yatay ve yataya yakın bölgelere 3D Offset takımyolları oluşturma imkanı.
3D Offset Spiral Finishing: 3D Offset finishing`e benzer bu yöntem de yüzey üzerinde spiral şekilde adım atılmaktadır.
3D Offset Pattern Machining: Kullanıcı tarafından belirlenen bir profilin model üzerinde eşit aralıklarla veya istenen sayıda tekrarlanması sonucu elde edilen takımyolu tipidir.
Pencil Milling: Bu yöntemde küçük çaplı kesici takım sadece iç köşeleri dolaşarak hem buralardaki fazla malzemeleri temizlemekte hem de 3 boyutlu profillerin işlenmesini sağlamaktadır.
Çarpma Kontrolü: Kesici takımın derin yerlere ulaşması esnasında kalem tutucunun modele çarpmasını inceleyen ve engelleyen Collision Check olanağı da mevcuttur.
Kalem tutucunun çarpması saptandığında, çarpma derinliği, çarpma olmaması için gerekli minimum kesici takım uzunluğu, çarpmanın olduğu bölgeler ekranda gösterilmekte ve verilen takımboyunun çalışabileceği takımyolu ve uzun takımın çalışacağı takımyolu otomatik olarak oluşturulmaktadır.
Bu kontrol yöntemiyle gerekli takım boyunun saptanması, kesme öncesi olası hatalardan sakınmayı sağlar.
PowerMILL ile oluşturulan takım yolları istenildiğinde komple proje olarak saklanabildiğinden, ileride aynı takım yolları üzerinde değişiklik yapılması gerektiğinde çok hızlı olarak gerçekleştirilebilmektedir.