05 Mart 2007 17:01# 1
Üyelik : 4.05.2006
Yaş : 36
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 3
Konu : STEP MOTOR SİSTEMİ



Step motor sistemi:
Step motor sistemleri etiketleme makinası seçiminde dikkat edilmesi gereken bir başka önmli konudur. Doğru akım (DC) step motorlar ve alternetif akım (AC) step motorlar olmak üzere iki değişik tip step motor bulunmaktadır.

alternatif akım step motorlar:
Bu tip step motorlar bazı etiketleme makinası üreticileri tarafından kullanılmakla birlikte pek yaygın değildir. Nispeten ucuz olmaları avantajına karşın, büyük adım açıları nedeni ile (yaklaşık 12 derece) düşük hassasiyetli motorlardır ve yüksek hızlarda kullanılamazlar. alternatif akım
step motorları tam otomatik etiketleme sistemleri yerine düşük hızlı basit etiketleme makinalarında kullanılırlar.

Doğru akım step motorlar:

Step motor nedir?

Step motor, elektrik enerjisini dönme hareketine çeviren eletro-mekanik bir cihazdır.Elektrik enerjisi alındığında rotor ve buna bağlı şaft, sabit açısal birimlerde (step-adım) dönmeye başlar. Step motorlar, çok yüksek hızlı anahtarlama özelliğine sahip bir sürücüye bağlıdırlar (step motor sürücüsü). Bu sürücü, bir encoder veya PLC`den giriş pals`ları alır. Alınan her giriş pals`ında, motor bir adım (step ilerler). Step motorları bir motor turundaki adım sayısı ile anılırlar. Örnek olarak 400 adımlık bir step motor bir tam dönüşünde (tur) 400 adım yapar. Bu durumda bir adımın açısı 360/400 = 0.9 derecedir. Bu değer, step motorun hassasiyetinin bir göstergesidir. Bir devirdeki adım sayısı yükseldikçe step motor hassasiyeti ve dolayısı ile maliyeti artar.

Step motorlar, yarım adım modunda çalıştıklarında hassasiyetleri daha da artar. Örnek olarak 400 adım/tur değerindeki bir step motor, yarım adım modunda tur başına 800 adım yapar. Bu da 0.9 dereceye oranla daha hassas olan 0.045 derecelik bir adım açısı anlamına gelir. Bazı step motorlarda mikrostep tekniği ile adım açılarının daha da azaltılması söz konusudur. Ancak tork kayıpları nedeni ile bu kullanım şekli etiketleme makinaları için pek uygun değildir.
Step motorun adım açısı ile birlikte, step motordan tahrik alan çekme silindirinin çapı,
etiketleme hassasiyetini belirler. Yüksek hızlarda hassas bir etiketleme yapabilmek için bu değerlerin en uygun kombinasyonu gerekmektedir. Collamat® Etiketleme Makinaları, modellere göre 20 ile 100 metre/dakika arasında değişen hızları ve 0.3 mm ile 1 mm arasında değişen yüksek etiketleme hassasiyetleri ile, kendinden yapışkanlı etiketleme uygulamalarında haklı bir üne sahiptir.

Konveyör (ürün taşıma) sistemi

Ürnlerin otomatik olarak etiketlenmesinde ürün taşıyıcı bir sisteme ihtiyaç bulunmaktadır. Taşıyıcı sistem etiketleme makinası ile entegre çalışarak etiketlemenin yapılmasına yardımcı olur. Taşıyıcı sistem ürünlerin üstten, yandan, köşeden ve çevresel olarak etiketlenmesine olanak verebilmelidir. Ürün ve etiketleme işleminin özelliklerine göre ürünleri değişik hızlarda taşıyabilmelidir.
Taşıma sisteminin hareketinde alternatif akım veya doğru akımla çalışan elektrik motorları kullanılır. alternatif akım elektrik motorları, dayanıklılığı, sadeliği, problemsiz çalışmaları ve düşük maliyetleri nedeni ile ürün taşıma sistemlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Taşıma sisteminin ürünlere göre değişken hızda çalıştırılması genelikle bir frekans konvertörü (hız kontrol) sayesinde gerçekleştirilir. Uygun bir motor redüktör ve frekans konvertörü ile etiketleme makinasının ayarlanan hızında etiketleme yapılabilir.

Collamat® Etiketleme Sistemleri`nde yine Collamat Stralfors AG tarafından üretilen Collaflex® Ürün Taşıma Sistemleri kullanılmaktadır. Modellerine göre paslanmaz çelik ve anodize alüminyum profillerden imal edilen Collaflex® Ürün Taşıma Sistemleri, diğer Collamat® ürünlerinde olduğu gibi dayanıklılıkları ve uzun yıllar sorunsuz çalışmaları ile ün kazanmıştır.Collaflex® Ürün Taşıma Sistemleri, her türlü şekilli ürün üzerine etiket uygulanmasında Collamat® Etiketleme Sistemleri ile birlikte uyum içerisinde çalışır.
Etiketlemede en çok zaman alan üründen ürüne geçişte ayar değişikliği işlemi, Collaflex®`in kolaylıkla ayarlama imkanı sağlayan hassas sayaçlı ayar mekanizmaları sayesinde asgari sürede gerçekleştirilebilmektedir. Hız ölçen bir artımlı encoder yardımıyla, etiketleme makinası Collaflex®`in değişik hızlarına göre kendini adapte edebilir

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
b