Cevap : İYİ BİR MAKİNECİ NASIL OLMALI?
Merhaba arkadaşlar her iki tarafında kendilerine göre haklı tarafları var.Ben kendi adıma konuşacak olursam
1992 de Matematik Bölümü Düz liseyi bitirdim.Aynı yıl MYO makine bölümüne girdim.1994 de Düzlise olmama rağmen bölüm birnciliği ve Okulda iyi bir yüzde ile mezun oldum.Eksiklerimi okurken Milli Eğitim Basımlı Meslek lisesi kitaplarını topladım piyasadan hepsini yazarak öğrendim.Stajdada iki yaz dönemi çektim önlüğümü ne verirlerse yaptım 3 kuruş stajer maaşını haketmek için iyikide yapmışım diyorum şimdi.Bu çalışmamdan dolayı staj yaptığım firma beni işe hemen aldı.
Dikey geçiş için pek uğraşmadım değilse olması kolaydı.
Kısa meslek kariyerimi anlattım :)
Mezun olduğum 1994 den beri askerliği saymassak sanayideyim ve aynı yerdeyim halen başka iş yeri görmedim.
13 sene dile kolay
Çok stajerler geldi geçti elimden veya firmadan bunlar hem lise den hemde ÜNv de den .
Gözlemlerim yaşadıklarım :
1.Okulların gerçek anlamda dört dörtlük eğitim verdikleri söyelenemez sanayiden kopuklar.Öğretmen kaliteleri de zamanla düşmeye başladı çunku hocaların da çoğu aynı sistemin meyveleri eski değerli hocalarımızı saymassak.
2.Okullar vesiledir.Önemli olan öğrencilerin ne istedikleri ben bu işi yapacam diyen zaten gerekeni yapar okulun verdiği eğitimle yetinmez.
3.Lise olsun Üniversite olsun çok kişi eğitim yıllarını boş geçirir.Hatta sorsanız bölümünü bile sevmemekte mezun olduktan sonra bu işi yapmayacaklarını söylemektedir.Stjerlerden duyduklarımdır
4.Teknisyen olsun Tekniker Mühendis olsun bunlar pek önemli kavramlar değil Önemli olan işe katkıları ve taşıdıkları cevherdir.Zira 13 yıldır bana ne diploma ne de Ünvan sordular ve kademe atlarken işe iştirake göre değerlendirdiler her zaman .Çünkü burası özel sektör devlet dairesi değil.Ve bir çoğunuz özel sektörde çalışacaksınız.
5.Meslek liseleri ve Teknik eğitim Fak. Mezunları eğitimleri temelden başladıkları için daha verimliler ben bunu gözlemledim en azından günümüz sanayilerine daha yatkınlar.
6.Ülkemiz orta ölçekli işletmeleri buyuk bir yüzde yapmaktadır.Bir çok arkadaşımız bu gibi yerlerde çalışmaya başlarlar.Buralarda gerçek anlamda mühendislilk yapılmaz çoğu yerde yaptıkları iş ressamlıktan öte gitmez .Yaptıkları ressamlıkta genelde üretimden kopuktur.Fizibil olmayan ölçülerde işler tasarlarlar işlenirken üretimde sorunlar çıkar.Şanslarına başlarında deneyimli biri varsa zamanla eğitilirler gerçek eğitim burda başlar.
7.Ünvanlar önemli değildir.Bir iki yanlışta bir iki soruya çözüm bulamadığında ne ünvan kalır nede başka bir şey.
8.Torna aynasına bu ne diye sormamaları şiddetle tavsiye ederim.:)
9.Okul biteli 13 sene oldu dikey geçiş yapmatığıma hiç pişman olmadım.
10.Web tasarımına başlamadan evvel gece gündüz meslek üzerine çalışır cad cam proğrmalrını öğrenmeye gayret eder karakalemle eskizler yapıp bunları işe dönüştürürdüm bir kısımını bu şekilde çalıştığım firmada da hayata geçirdim bunun zevki bambaşka çizdim ve cncde ürettim
11.Şu an cnc cad cam üzerine çalışıyorum gerçi eski şevkim kalmadı ama hayat bu
İçimden geldiğince yazdım daha yazacak emin olun çok şey var zamanla inşallah .Burda yazdıklarıma sakın kimse darılmasın işin gerçekleri bunlar.Tavsiyem kendinizle barışık olun ünvan diploma havasına kapılmayın sanayi ve işcilerler ustalarla çıraklarla barışık olun Öcü gibi bakmayın siz onlara 1 adım atarsanız inanın onlar size 10 adım atar.
Daha eski büyüklerimizin de bu konuya düşüncelerini aktarmalarını dilerim Sürçilisan ettiysem affola
Saygılarımla