14 Nisan 2007 21:38# 1
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Konu : Fotokopi Makinesinin Çalışma Mekanizması

Fotokopi Makinelerinin çeşitli tipleri vardır.Eskiden yeniye doğru boyutları küçülürken becerileri artmış kullanımı kolaylaşmıştır.Bugün fotokopi makineleri renkli ve siyah beyaz olmak üzere iki gurupta incelenmektedir.Bizde bu makineleri renkli ve siyah- beyaz olmak üzere iki şekilde inceleyeceğiz.

A.Renkli Fotokopi Makinesinin Çalışma Mekanizması

Bu çeşit fotokopi makineleri 1995 yılından sonra kullanılmaya başlanmıştır.Çalışması daha çok dijital olup görünüm olarak daha basittir.Çünkü asıl işi elektronik devreler yapmaktadır.

1.Orijinalin Taranması

Orijinalin taranması eski tiplerde elde gezdirilen bir okuyucu, yeni tiplerde ise makinenin içine monte edilmiş bir okuyucu yardımı ile yapılır.
Eski tiplerde elle dolaştırılan marketlerdeki barkod okuyucusuna benzer bir aygıt vardır.Bu aygıt kopyalanacak doküman üzerinde dolaştırılarak makineye veri aktarımı yapılmaktadır.
Yeni modellerde ise bir orijinalin konulduğu camın altında hareket eden bir okuyucu lamba vardır.Taranacak orijinal cama konur ve kapak kapatılır.Bundan sonra camın altındaki mekanizma çalışarak kağıdı tarar.

2.Görüntünün Veriye Dönüştürülmesi

Görüntü gözle görülemeyecek kadar küçük pixel denilen parçalara bölünür.Her bir parçadaki renk veritabanındaki kodlarla karşılaştırılarak her pixele bir ascii kod atanır.Bu ascii kodlar ikilik sistemdeki sekiz basamaklı sayılardan oluşmaktadır.Örneğin kırmızı 11001100 iken kırmızının bir açık tonu 11001101 şeklinde bir koda dönüştürülür.

3.Verinin Aktarılması

Görüntü ascii kodlara dönüştürüldükten sonra bunu basım birimine iletmek gerekmektedir.Okuma birimi ile basım birimi arasında veri kabloları yer almaktadır.Bu veri kablolarından veri aktarılırken kod içindeki 1 değerleri ?1 V,0 değerleri ise 0 V değerini alır.Örneğin kırmızı rengi iletilirken ?1, -1,0,0,-1,-1,0,0 V akımları sırayla veri kablosundan geçer. Bu akımların hepsi DC yani doğru akımdır.Çünkü alternatif akım olsaydı sabit bir ?1 veya 0 değeri elde edilemez eldeki asıl görüntü ile alakası olmayan bir görüntü elde edilirdir.

4.Verinin Kağıda Basımı

Bu veriler basım ünitesine aktarıldıktan sonra yine hummalı bir uğraş başlar.Basım ünitesinin en önemli elemanı olan kartuşta üç çeşit renk bulunur.Bunlar ana renkler olan kırmızı,sarı ve mavidir.0 ve 1 in sekizli permütasyonu olan 256 renk bu üç rengin belirli oranlarda karışması ile elde edilmektedir.Veri alındıktan sonra ascii kodun karşılığına gelen karışım hazırlanmaya başlar.Kartuş her piksel için bir gel-git olmak üzere üç kez gel-git yapar.Her hareketinde mavi,kırmızı veya sarı rengini basmaktadır.Kağıdın dikey yöndeki hareketi okuyucuya bağlı motorun hareketi ile sağlanır.

5.Basım Bitti

Basım bittikten sonra kağıdın koruması gerekir.Bunun için kimi makinelerde sıcak hava veren bir fan bulunurken kimi makinelerde beklemek gerekir.
Lazerli ve Renkli Fotokopi Makineleri
Bu çeşit makinelerde tarama ve meri aktarımı kısmı aynı olup sadece basım şekli değişliktir.Basım kağıda yakılarak yapılmaktadır.Bu yüzden son derece kaliteli ve hızlıdır.

B.Siyah-Beyaz Fotokopi Makinesinin Çalışma Mekanizması
Fotokopi makinesinin çalışma sistemini şemaya göre tanımlayacak olursak,
Makine şaryo üniteleri denilen optik ünite,toner ve devolepperın bulunduğu tank ünitesi,yazının çıkmasını sağlayan dram ünitesi ve çıkan yazının kalıcı olması için bulunan fırın ünitesinden oluşur.
1.İşlem Başlıyor

Makinenin şaryo ünitesi üzerinde bulunan cama fotokopisi çekilecek orijinali koyarız.Optik ünite ayarları yapılır.Bu optik ünite ikişerli iki gurup olmak üzere dört ayna ve bir ince kenarlı mercekten oluşur.Bu mercek hareketlidir ve hareketi sayesinde görüntünün büyültülmesi veya küçültülmesi sağlanır.Orijinal cama konduktan ve büyüklük ayarları yapıldıktan sonra çekim tuşuna basılır.


2.Makine işlemi Algılıyor
Çekim tuşu ana karta,ana kart ise optik ünite kartına komut verir.İlk önce okuyucu lamba yanar ve kağıdı okumaya başlar.Lambanın kağıda vurduğu ışık aynalar yardımı ile merceğe,mercekten de aşağı yansır.

3.Artık Görüntü Makinenin İçinde
Bu arada ana kart tank ünitesine komut verir ve toner ile developper karışmaya başlar.Tank ünitesinde bulunan manyetik merdane sayesinde manyetik alan oluşur.Aşağıya yansıtılan şekil krona vasıtası ile dram a geçer.Dramda meydana gelen + ve ? yükler sayesinde tonerdan karbonun dram üzerinde uygun şekilde yerleşmesi sağlanır.Bu aşamadan sonra ana kart kaset ünitesine komut vererek kağıdın dramın altına gelmesi sağlanır.


4.Görüntü Kağıtta Cehennem Sıcağına Gidiyor
Bu işlemden sonra dramın altında bulunan krona vasıtası ile yazı kağıda çıkar.Kağıt yoluna devam ederek fırın bölümüne gelir.Fırın ünitesi kağıdı 169 oC de pişirilerek yazının kalıcı olması sağlanır.

5.Operasyon Sona Erdi
Tüm bu işlemlerin sonunda fotokopi çekilmiş olur. Artık Alimizde Çıktımız Bir zafere imza atmış olduk.
21 Eylül 2007 21:59# 2
Üyelik : 21.09.2007
Yaş : 35
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : Fotokopi Makinesinin Çalışma Mekanizması
Paylaştıgın için sagol
09 Şubat 2008 19:02# 3
Üyelik : 25.02.2007
Yaş : 36
Şehir : Balıkesir
Mesaj Sayısı : 22
Cevap : Fotokopi Makinesinin Çalışma Mekanizması
Çok yararlı bilgiler sağol

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
b