Konu : Makina Sektörü 2010 Yılına Kadar 25 Milyar Dolarlık İhracat Hedefliyor
İhracatını Ocak Ayında Geçen Yıla Göre Yüzde 119 Artıran Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (Oaib) Başkanı Adnan Dalgakıran, Sektörün 2010 Hedefinin 25 Milyar Dolarlık İhracat Olduğunu Söyledi.
İhracatını Ocak ayında geçen yıla göre yüzde 119 artıran Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörün 2010 hedefinin 25 milyar dolarlık ihracat olduğunu söyledi.
OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, düzenlediği basın toplantısı ile son yıllarda ciddi atılımlar gösteren makine sektörünün sorunlarını, beklentilerini ve planlarını anlattı. Sektörün Türkiye`de lokomotif sektör olma yolunda olduğunu belirten Dalgakıran, "Türkiye teknoloji üretmiyor, satın aldığımız teknoloji ile üretim yapıyoruz, bu da özel sektörün yatırım malı ithalatını, dolayısıyla borcunu artırıyor" dedi. Dalgakıran, OAİB verilerine göre Ocak ayında, 2006 yılı Ocak ayı verilerine göre yüzde 119 gibi rekor bir artış sağladıklarını açıklayarak, "Eğer istediğimiz ve önerdiğimiz çalışmalar yapılırsa, 2010 yılı hedefimiz olan 25 milyar dolarlık ihracatı her sene sağlayacağımız yüzde 35`lik büyüme ile daha da yukarı çekebiliriz" diye konuştu.
Başbakan Tayip Erdoğan`ın yaptığı bütçe konuşmasında, en büyük iki açık olarak petrol ve makineyi saydığını hatırlatan Dalgakıran, "Petrol bulur muyuz bilemem ama makine burada, toprağın altına girmeye, bir yerlere çıkmaya gerek yok" dedi. Dalgakıran, Türkiye`nin 52 milyar dolarlık dış ticaret açığının büyük bir kısmının makine sektöründen kaynaklandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Türkiye ezberini bozmalı, sadece yabancı yatırımcının getirdiği sıcak para ile bu açıklar finanse edilemez. Türkiye son 20 yılda 11 milyon makine almış, şu anda 4 milyon makine çalışır durumda. Değersiz malları alarak borcumuzu büyütüyor, açığımızı artırıyoruz. Biz makine sektörü olarak Türkiye`nin dış ticaret açığını da, cari açığı da kapatacak tek sektörüz ve hedefimiz 5 yıl içinde bu açığı kapatmak."
Dünyada makine sektörünün 5 ayrı lig ile sınıflandırıldığını ve Türkiye`nin 3. ligde lider durumda olduğunu belirten Dalgakıran, makine sektörünün 1. lige çıkmasının tüm sektörlerin rekabet gücünü artıracağını kaydederek, "Bütün sektörlerde üretimler makine ile yapılıyor. Stratejik sektör olduğumuzu herkes kabul etmeli. Bundan sonra sık yapacağımız toplantılarla şikayetlerimizi değil gerçekleştirdiğimiz projeleri anlatacağız" dedi.
"Devletten para pul istemiyoruz. Tek isteğimiz, yatırım için uygun arazi ve firmalarımızda çalıştıracak eğitimli eleman yetişmesini sağlamaları" diye konuşan Dalgakıran, organize sanayi bölgelerinin rant alanları olmaktan kurtarılması ve yatırım için arazi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesini istedi. Destek için bürokratik tüm aşamaların geçildiğini ve son umut olarak başbakan ile görüşmeyi planladıklarını açıklayan Dalgakıran şöyle devam etti:
"Bizim 2 tane önerimiz var. İstanbul`un her iki yakasında biri Gebze, biri Hadımköy olmak üzere makine havzaları kurulmalı ve sektör her türlü yan sanayisi ile buralara yerleşmeli. Avrupa`da metrekaresi 50 Euro`ya yatırım için arazi bulabilirken, Türkiye`de bu rakamlar 400 Euro`lara çıkıyor. Uygun vadeli ödemelerle bize bu araziler verilsin. Yabancılara bu destekler sağlanıyor, gerekli desteği almak için uyruk mu değiştirelim?"
Dalgakıran, sektörün bir diğer sorununun ise yetişmiş eleman sıkıntısı olduğuna dikkat çekti. Meslek liselerinin ve üniversitelerin teknik bölümlerinin eğitim anlamında yetersiz kaldığını söyleyen Dalgakıran, "Bize yetişmiş eleman sağlayın biz de onlara çok maaş verelim" dedi. Dalgakıran, gerekli makine havzaları kurulmasıyla kendi elemanlarını kendilerinin de yetiştirebileceğini ifade ederek, "Gerekli destek sağlansın, 2010`da 50 milyar doları aşmazsak adımı değiştiririm" diye konuştu. Dalgakıran son olarak makine sektörü olarak her türlü makine üretebileceklerinin altını çizerek, "Milli Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler`e sesleniyorum, tank isteyin tank üretiriz, makine sektörü olarak buradayız" dedi.
Toplantıda makine sektörünün ihracat performansı hakkında kısa bir sunum yapan OAİB Genel Sekreteri Mahmut Akıllı ise, "Türkiye genel ihracatını 2`ye, 3`e katlıyoruz. Dünya makine ihracatı artış hızının da yine 2 katı üzerinde ihracatımız artıyor, üstelik ihracatımızın yüzde 80`i gelişmiş ülkelere yapılıyor" diye konuştu. Gıda tekstil, otomotiv gibi sektörlerde ihracat yoğunluğunun gelişmiş ülkelerde olmadığını hatırlatan Akıllı, kamuoyunun bu noktaya önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Sektörün geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatından yaklaşık olarak yüzde 5 pay aldığını ve 2005`e oranla yüzde 24.9 artış yakalayarak 6.4 milyar dolara çıktığını söyleyen Akıllı, 2007 yılında sadece Ocak ayında ihracatın tüm sektörlerin üzerinde bir ihracat kaydettiğini ve genel ihracattan yüzde 5.2 pay alarak 344 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Mahmut Akıllı, 2007 Ocak ayında başlıca ihracat pazarlarından Almanya`ya ihracatın yüzde 105 artışla 41 milyon dolar, İngiltere`ye ihracatın yüzde 197 artışla 28 milyon dolar, Rusya`ya ihracatın da yüzde 196 artışla 24 milyon dolar olduğunu söyledi.
(alıntı)