Konu : ELEKTROEROZYON
Elektroerozyonun İşlem
Takım görevi gören ve işlenecek kısmın geometrik şekline sahip elektrot ile işlenecek iş parçası arasında oluşturulan yüksek frekans ile ortaya çıkan kıvılcımlar yardımıyla malzemelerin işlenmesini sağlayan geleneksel olmayan imalat yöntemidir. Kullanılan dielektrik sıvı sayesinde kaldırılan parçacıklar işleme bölgesinden uzaklaştırılmaktadır.
Elektroerozyon işleme yöntemi işlenmesi zor malzemelerin ve karmaşık şekilli parçaların imalatında kullanılmaktadır. Özellikle kalıp imalatında kullanılmaktadır. Elektroerozyon işleme yöntemi üzerindeki çalışmalar bu yöntemin değişik uygulama alanlarında kullanımını sağlamış ve bu imalat yöntemini temel alan başka geleneksel olmayan imalat yöntemlerini ortaya çıkarmıştır. Örneğin telerozyon bu yöntemler içinde en çok bilinenidir, ayrıca elektroerozyon ile taşlama, testereleme işlemleri de imalat sektöründe kullanılmaktadır.
Elektroerozyon Tezgahı
Bu tezgahlarda önceden şekil verilmiş bir elektrot takım olarak kullanılır. Elektrot yapımında elektrik iletkenliği iyi olan malzemeler seçilmeli (Bakır, grafit, tungsten bakır alaşımı veya özel alaşımlar).
Elektroerozyonun işleminde elektrot iş parçasına mekanik olarak değmez,dolayısıyla herhangi bir kesme kuvveti uygulamaz. Dielektrik sıvısı elektrod ile iş parçası arasındaki yalıtkanlığı sağlayarak elektroerozyon işlemi için gereken ortamı hazırlar. Eriyen ve buharlaşan malzemeyi yoğunlaştırır (talaş) ve ortamdan uzaklaştırır. Ayrıca ısınan elektrot ve iş parçasını soğutur. Elektrodun formu iş parçasına ters kopya olarak işlenir.
Kullanım Alanları
* Genel takım üretimi
* Kesme ve ezme kalıpları
* Plastik kalıpları
* Dövme kalıpları
* Soğuk şekillendirme kalıpları
* Tozmetal endüstrisi
* Aparat yapımı ve hassas mühendislik uygulamaları
* Cam ve lastik kalıpları
* Sert malzemelerin işlenmesi
Getirdiği Avantajlar
İşlem :
* Uygulama alanı geniştir, çünkü bütün elektrik iletebilen malzemeler üzerinde çalışabilir. İşlenecek malzemenin şekil ve sertliği işlemi engellemez.
* İş bitimi elde edilecek olan form ve yüzey kalitesi önceden belirlenebilir. Diğer tezgahlarla yapılan parçalı kalıplardaki parçalar arası çizgiler bu tezgahın yaptığı yekpare kalıplarda oluşmaz.
* Servomotor ile hareket tek eksende olduğundan işlem basittir. İş parçasına ve bağlama elemanlarına uygulanan kuvvetler ihmal edilebilir.
* İş parçası ısıl işlem ile sertleştirilip sonra işlenebileceği için sertleştirme sırasındaki çarpılma, bozulma gibi olumsuz etkilerden uzak kalınır.