20 Nisan 2007 19:24# 1
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Konu : ELEKTROEROZYON
Elektroerozyonun İşlem

Takım görevi gören ve işlenecek kısmın geometrik şekline sahip elektrot ile işlenecek iş parçası arasında oluşturulan yüksek frekans ile ortaya çıkan kıvılcımlar yardımıyla malzemelerin işlenmesini sağlayan geleneksel olmayan imalat yöntemidir. Kullanılan dielektrik sıvı sayesinde kaldırılan parçacıklar işleme bölgesinden uzaklaştırılmaktadır.


Elektroerozyon işleme yöntemi işlenmesi zor malzemelerin ve karmaşık şekilli parçaların imalatında kullanılmaktadır. Özellikle kalıp imalatında kullanılmaktadır. Elektroerozyon işleme yöntemi üzerindeki çalışmalar bu yöntemin değişik uygulama alanlarında kullanımını sağlamış ve bu imalat yöntemini temel alan başka geleneksel olmayan imalat yöntemlerini ortaya çıkarmıştır. Örneğin telerozyon bu yöntemler içinde en çok bilinenidir, ayrıca elektroerozyon ile taşlama, testereleme işlemleri de imalat sektöründe kullanılmaktadır.



Elektroerozyon Tezgahı

Bu tezgahlarda önceden şekil verilmiş bir elektrot takım olarak kullanılır. Elektrot yapımında elektrik iletkenliği iyi olan malzemeler seçilmeli (Bakır, grafit, tungsten bakır alaşımı veya özel alaşımlar).


Elektroerozyonun işleminde elektrot iş parçasına mekanik olarak değmez,dolayısıyla herhangi bir kesme kuvveti uygulamaz. Dielektrik sıvısı elektrod ile iş parçası arasındaki yalıtkanlığı sağlayarak elektroerozyon işlemi için gereken ortamı hazırlar. Eriyen ve buharlaşan malzemeyi yoğunlaştırır (talaş) ve ortamdan uzaklaştırır. Ayrıca ısınan elektrot ve iş parçasını soğutur. Elektrodun formu iş parçasına ters kopya olarak işlenir.



Kullanım Alanları
* Genel takım üretimi
* Kesme ve ezme kalıpları
* Plastik kalıpları
* Dövme kalıpları
* Soğuk şekillendirme kalıpları
* Tozmetal endüstrisi
* Aparat yapımı ve hassas mühendislik uygulamaları
* Cam ve lastik kalıpları
* Sert malzemelerin işlenmesi


Getirdiği Avantajlar

İşlem :
* Uygulama alanı geniştir, çünkü bütün elektrik iletebilen malzemeler üzerinde çalışabilir. İşlenecek malzemenin şekil ve sertliği işlemi engellemez.
* İş bitimi elde edilecek olan form ve yüzey kalitesi önceden belirlenebilir. Diğer tezgahlarla yapılan parçalı kalıplardaki parçalar arası çizgiler bu tezgahın yaptığı yekpare kalıplarda oluşmaz.
* Servomotor ile hareket tek eksende olduğundan işlem basittir. İş parçasına ve bağlama elemanlarına uygulanan kuvvetler ihmal edilebilir.
* İş parçası ısıl işlem ile sertleştirilip sonra işlenebileceği için sertleştirme sırasındaki çarpılma, bozulma gibi olumsuz etkilerden uzak kalınır.

20 Nisan 2007 19:26# 2
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Cevap : ELEKTROEROZYON
Elektroerozyon Tezgahları

1.Elektroerozyon Tezgahları
Elektroerozyon işleminde ( EDM Electrical Discharge Machining ), malzeme kaldırma işlemi takım fonksiyonunu yapan bir elektrot ile parça arasında meydana gelen yüksek frekanslı kıvılcımların yardımıyla gerçekleşir. Kıvılcımlar ergitme ve buharlaşma yoluyla çok küçük malzeme parçacıkları kaldırarak parça yüzeyini erozyona tabi tutarlar ve üzerinde ufacık çukurlar oluştururlar Genellikle takım katot (-), parça ise anot (+) durumdadır. Fakat çelik ve alüminyum elektrotlar, çeliğin işlenmesinde kullanılan tungsten-bakır elektrotları ve kaba işlem için kullanılan grafit elektrotlar bu kuralın dışındadır. Bunlar pozitif yüklü olup ?ters? kutuplu takımlardır.
İşlem elektriksel iletkenliğe sahip malzemelere uygulanır. Elektrot (takım) ile parça arasında 0.0125 ile 0,5 mm? lik bir ark aralığı ve bu aralıkta dielektrik bir sıvı bulunur. Dielektrik sıvı, soğutma fonksiyonunun yanısıra, yüzeyden kaldırılan çok küçük malzeme parçacıklarını aralık arasından uzaklaştırır. Bu olayı hızlandırmak amacıyla, çeşitli yöntemlerin yanısıra, bir sirkülasyon pompası da kullanılabilir (4).

2.Takımlar( Elektrotlar)
Elektroerozyon işlemlerin takım fonksiyonunu elektrik iletim özelliği olan elektrotlar üstlenmiştir. Şekilleri işlenecek malzemenin şekline veya uygulamanın türüne göre değişim gösterir. Örneğin kalıp çıkarma işlemlerinde elektroda işlenecek malzemenin şeklinin ayna görüntüsü şekli verilirken tel-delik erozyon işlemlerinde elektrotlar çok küçük çaplara sahip silindirler şeklindedirler.
Genel bir tanım olarak elektrotlar elektrik iletkenliğine sahip malzemelerden yapılırlar. Elektrotların sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralamamız mümkün olacaktır:
1- Isı ve elektriği iyi iletmeli,
2- Kolay ve ucuza üretilebilmeli,
3- İş parçasında talaş (metal) kaldırma oranı yüksek olmalı,
4- İşleme sırasında fazla aşınmamalı (3).
21 Ekim 2007 03:01# 3
Üyelik : 21.10.2007
Yaş : 43
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 1
Cevap : ELEKTROEROZYON
merhaba arkadaşlar,
bu konulara çok yabancıyım. Sizlere danışmak istediğim bir konu var;

Elimdeki çelikten yapılmış bir makine parçası var. Bu parçanın yaklaşık 3-4 mm kalınlığındaki kısmından 1-1.5 mm delik açtırmak istiyorum. Bu teknoloji ile bu kadar küçük ve hassas deliği çelik gibi bir malzemede açmak mümkün müdür. Eğer bu işi yaptırabileceğmim İstanbul`da bir firma varsa, bu bilgiyi de verebilirseniz sevinirim.

Yardımınız için teşekkür ederim.

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Teknik Videolar   İkinci El Makina İlanları
b