20 Nisan 2007 19:28# 1
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Konu : ELEKTROEROZYON PRENSİBİ
1. Elektrod takımı ile iş parçası arasında aralığın en küçük olduğu yerde, güç kaynağının çalışma durumuna getirilmesinden sonra voltaj yükselir veya dielektriğin yerel iletkenliğinin en yüksek olduğu yerde bir elektrik alanı gelişir.
2. Negatif olarak şarj edilmiş partiküller (talaşlar), negatif olarak yüklenmiş iş parçasının yüzeyinden fırlatılır. Bunlar, malzeme çifti arasında çizgi biçimli bir köprü oluşturur. Voltaj, seviye kaybetmeye başlar, fakat akım hala sıfır olarak devam eder.
3. Elektrod takımından üretilen negatif yüklü parçacıklar, yani elektronlar aralıkta bulunan dielektrikten çıkan nötür parçacıklarla çarpışır ve yeni pozitif ve negatif parçacıklar üretmek üzere parçalanır. Şarjlı parçacıkların oluşumu yüzünden dieleklrik akışkanın izolasyon etkisi bozulur ve voltaj düşmeye başlar. Deşarjın ilk aşamasına delalet eden akım, akmaya başlar.
4. Bir buhar tüneli oluşmaya başlar, aradaki iletkenlik yükselir, akını akışı yükselmeye başlar ve voltaj düşer. Patlama seviyesinde olan negatif ve pozitif parçacık oluşumu devam eder ve pozitif parçacıklar, negatif elektroda; negatif parçacıklarda pozitif iş parçasına taşınmaya başlar. İş parçasına çarpan negatif parçacıkların etkisi, küçük bir alanın erimesine sebep olur şeklinde düşünülür.
5. Deşarj tüneli, yanlamasına genişlemeye başlar ve akım akışı bir maksimuma ulaşır; voltaj seviye dışına düşer; sıcaklık yükselirken bir buhar bölgesi oluşur ve bu buhar habbesinin içerisinde basınç yükselmesi olur.
6. Kıvılcım, şimdi en kuvvetli durumundadır ve azami (8000 ila 12000°C) ısı üretebilmektedir. Buhar habbesi, hızlı biçimde genişlemeye devam eder, voltaj ve akım aynı seviyede kalır, elektriksel güç kendiliğinden kesilir; bu sürecin sonu gelir ve elektrik pulsu biter.
7. Elektriksel güç kesilirken, akımda ani bir düşme vardır ve bu şarj edilmiş parçacıkların sayısında ani bir düşüşle sonuçlanır. Arlık, ısı üretimi de yoktur. Deşarjın kanalı yok olur ve işleme sonucu oluşan talaşlar, dielektrik sıvı içine karışır. Burada sözü edilen dielektrik, sürekli veya aralıklı olarak kıvılcım aralığına talaşların birikmesini önlemek için pompalanmaktadır.
8. Buhar habbasi söner ve malzeme çifti (elektrot/işparçası) yüzeyleri hızlıca soğutulur ve dilektrik sıvı tarafından temizlenir/yıkanır.
9. Yeni bir elektriksel kıvılcım deşarjı üretmek maksadıyla yeniden elektrik tatbik etmeden, dielektrikteki iyonların yok olması için zaman tanınır.
EDMde elektrolarda meydana gelen aşınma aynı değildir. Bu durum, kutba, malzeme ısı iletkenlik katsayısına, ergime noktasına, deşarjın şiddet ve süresine bağlıdır.
Aşınma, elektrot üzerinde olduğu zaman, aşınma; işparçası üzerinde olduğu) zaman da, talaş kaldırma diye adlandırılır. Uygun elektrot lakım malzemesi seçimiyle, kutup, akım şiddeti, deşarj süresinin değiştirilerek kontrolü ile % 99,5 işparçası üzerinde aşınma ve % 5 elektrot üzerinde aşınma elde etmek mümkündür.

20 Nisan 2007 19:29# 2
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Cevap : ELEKTROEROZYON PRENSİBİ
ELEKTROEROZYON İLE İŞLEMENİN ÜSTÜNLÜKLERİ
Elektriksel kıvılcımla aşındırma yöntemi, plastik endüstrisinde, çelik hacim kalıplarında herhangi bir hacimsel cismin boşluğunu elde etmede ve saç-metal kalıpçılığında yaygın olarak kullanılması ve ayrıcı işlenecek olan formun ölçü ve yüzey kalitesinin önceden yapılan elektrotla kontrol edilebilmesi ve yapılacak işin kalitesinin daha işlem başlamadan belirlenmesi ve dolayısıyla atölyede çalışan uzman personelin zamanını daha iyi değerlendirilmesini sağlayabilmesi açısından, geleneksel işleme yöntemlerine göre önemli üstünlüklere sahiptir. Bunlar;
1. Elektriksel iletkenliğe sahip herhangi bir malzeme işçiliği dikkate alınmadan işlenebilir. Özellikle aşırı sert dokuya sahip ve geleneksel yollarla işlenmeyen ve sertleştirilmiş karbür malzemelerin işlenmesinde çok değerlidir.
2. İşlem, sertleştirilmiş durumda yapılabilir. Bu sebeple sertleştirme işlemi dolayısı ile meydana gelen deformasyon problemi çözülebilir.
3. İşparçası içerisinde kırılmış kılavuz ve matkaplar kolayca çıkarılabilir.
4. Elektrot ve işparçası (malzeme çifli) arasında asla tanı bir temas olmadığından, işparçası içinde gerilmeler oluşturmaz.
5. İşleme, çapaksız bir yöntemdir.
6. İşparçası üzerinde istenilen ince ve kırılgan kesitler, deformasyonsuz. olarak kolayca oluşturulabilir.
7. Pek çok işler için, ikinci bir bitirme elektrodu kullanılması gerekmeyebilir.
8. Elektrot, servo mekanizma ile işparçası üzerinden malzeme (talaş) kaldırmak amacıyla işparçasına otomatik gönderildiğinden ölçü ve hassasiyet belirlenen sınırlar

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Teknik Videolar   İkinci El Makina İlanları
b