14 Mayıs 2007 18:27# 1
Üyelik : 4.11.2006
Yaş : 38
Şehir : Kahramanmaraş
Mesaj Sayısı : 417
Konu : KISACA BELLEKLER
Bilgisayarlar İçin Belleğin Önemi
Performans : Kullandığınız belleğin türü ve kapasitesi toplam PC performansını doğrudan ekiler. Bazen işlemciden bile önemli olabilir; çünkü, yetersiz bellek işlemcinin de potansiyel hızının %50 altında çalışmasına yol açabilir.
Yazılım Desteği : Günümüz yeni programları eskilerinden çok daha fazla bellek istemektedirler. Bazı programları ve dosyaları yeterli bellek olmadan açamazsınız.
Güvenilirlik ve Stabilite : Bir sistemde çıkan sorunların (özellikle de çökme sorunlarının) %75?i kötü bellekten kaynaklanır. Kaliteli ve sisteminizin standartlarına uygun bellek kullanmaya dikkat edin.
Terfi Edilebilirlik : Eski tip bir bellek alırsanız, işlemcinizi veya ana kartınızı terfi ettiğinizde (yani yeni çıkan bir modeli ile değiştirdiğinizde) belleği de değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun nedeni yeni çıkan ana kartların yeni veri yol hızlarına ve yeni bellek yuvalarına sahip olmasıdır. Veri aktarım hızları uyuşmayan RAM ve ana kart arasında uyuşmazlıklar gözlendiğinde performansta düşme görülür. Bununla beraber RAM?lar boyutlarına göre yani takıldıkları yuvalara göre sınıflandırılırlar. Yeni çıkan ana kartlarda bu yuvalar sürekli değiştiğinden her terfide bellekleri de terfi etmek zorunda kalabilirsiniz.



Belleklerin Sınıflandırılması
Boyutlarına Göre RAM Bellekler...
30 pinli SIMM bellekler :Eski PC?lerde kullanılan bir bellek türüydü ve 486 işlemcili bilgisayarlardan sonra tarih oldular. Belleğin ana karta bağlandığı yerdeki pin sayısı oldukça ufak ve küçük boyutluydu.
72 pinli SIMM bellekler :Pentium II işlemcili bilgisayarların çıkmasıyla tarih oldular ve yerlerini 168 pili RAM belleklere bıraktılar.
168 pinli DIMM bellekler :Günümüz ana kartlarında 168 dişli bellekler kullanılmakta.
Üzerlerindeki Yongalarına Göre RAM Bellekler...
Standart RAM bellekler :Tarihe karıştılar. Günümüzde bulunmamakta.
EDO RAM bellekler :DIMM boyutunda olanları da vardı. 50-60 nanosaniye (ns) hızındaydılar. SDRAM belleklerin çıkmasıyla tarih oldular.
SDRAM bellekler :10-12 ns hızında olanlarla piyasaya girdi. Daha sonra 100 MHz veri yolunu kullanan işlemcilerle birlikte PC/100 standardına gerildiler. Bu işlem sayesinde hızları 6-8 ns düzeyine erişti.
DDR RAM bellekler :Kendi üzerinde 270 - 400 MHz arasında bir frekans hızına ulaşırlar.
RDRAM bellekler :Kendi üzerinde 300 - 800 MHz arasında bir frekans hızına ulaşırlar.
Özelliklerine Göre RAM Bellekler...
Standart bellekler :
Pariteli bellekler :Bilgi 0 ve 1 olarak belleğe ulaştığında fazladan bir yonga ikili sayı düzeninde hesap yapıp rakam yanlış gelirse veriyi geri gönderip tekrar hesap yapılmasını sağlıyor. Ancak bu işlem vakit kaybına neden olmaktadır.
Hata düzeltmeli bellekler :Error Code Correct RAM olarak bilinen hata düzeltmeli RAM bellekler, yanlış bilginin farkına vardıklarında hatanın hangi 1 veya 0?da olduğunu anlayarak çözüyorlar.
SPD?li RAM bellek : Özellikle 100 MHz veri yolunu kullanan sistemlerde bellekteki yongaya uğrayıp hal hatır soruyor. Yongaya uğradığında yonganın hız ve özelliklerini öğreniyor. Ana kart bunu destekliyorsa gerekli bilgileri kullanarak komşu RAM bellekler ile ara buluculuk yapıyor.

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
b