Cevap : Cnc Kullanan Arkadaşlar
Onur554 isimli arkadaşımız tecrübesiyle kullandığı tezgaları anlatmış. Sağ olsun... Bu mesleğe kalıpçılıktan başladım, programcılık yaptım ve şu an servislik yapıyorum. Onarımını yaptığım aklıma gelen bazı tezgahlara dair önerilerim umarım size faydalı olur.
Mazak: Piyasaya ilk giren markalardan biri. Son zamanlarda çıkardığı bazı modellerde cazip fiyatlı lakin kalite biraz düşük. Dünya sıralamasında 1. lakin Japonya`da bildiğim kadarıyla en çok tercih edilen 6. marka. Torna olarak güçlü, Dik işleme merkezleri özellikle VTC serisi tezgahlar bana biraz zayıf geldi. Yatay işleme tezgahlarında H400 tamamen baş belası bir tezgah. Araştırdım Mazak yatay işeme işini bu modelde öğrenmiş. Genel olarak bakılırsa bence para tuzaği.
Okuma: İki sene kadar C eksenli tornasının programcılığını yaptım. Okuma hayranı olan arkadaşlar bilirler LB serisi güzeldir. Son zamanlarda Okuma`da mazak gibi cazip fiyat ve buna karşılık düşük kalite ve fazla opsiyonla (bazı modellerinde) piyasada. SOARER ve LB serisi tornalar ve mx yatay ve dik işlemelerinin servislerinde bulundum. Torna için tartışmasız dünyanın bir numarası. Lakin işleme merkezlerine pek ısınamadım.
Spinner: Bildiğim kadarıyla Tezsan kapandıktan sonra fabrika elemanlarını bünyesine çekmiş. Yaptıkları tornalarda ufak tefek eksiklikler gördüm fakat malzeme olarak birinci sınıf bir tezgah. Her ne kadar alman markası olsada tamamı türk işçiliği. Malzeme birinci sınıf olduğu için iki eksenli torna çok pahalı gelebilir ama C eksenli. C/Y eksenli veya bunlarla beraber sub-spindle tezgahlar için fiyat/kalite arasında iyi bir seçim. İşleme merkezi ile karşılaşmadım.
Taksan: Bildiğim kadarıyla Kayseri`de 3 30 paraya özelleşti. CNC tezgah yapımına başladığı 1989 tarıhinden bu yana birkaç kontrol denedi ama ilk imalat tarihinden bu yana iyi olarak hiçbir modelin civatasının bile yerini değiştirmedi. Tezsan kapnmadan önce zaten fiyat haricinde boy ölçüşemiyordu.Günümüz koşullarında imalat için bence yeterli bir tezgah değil. Eğitim için olabilir.
Mori Seiki: Kendini kanıtlamış bir marka Yapılan iş ve tezgah ömründen dolayı bir tornasının iş mili rulmanlarını değiştirdim. Tabiri caizse kemikli tezga.
Makino: Güç ve hassasiyet olarak iyi dik işlemeden ziyade yatay işlemeyi tavsiye ederim.
Heller: Yatay işleme için favori tezgahım çok rijit kızak ve gövde yapısına sahip bir tezgah.
Mitsubishi: Marka olarak istisnai bir gurup. Takdir edersiniz ki dünyada sanayi müşterek çalışan bir sistemdir. Tanıdığım mitsubishi hariç. Bildiğim kadarı ile Mitsubishi ağırlıklı olarak kendi bünyesinde kullanacağı kadar tezgah imali yapıyor iyi bir tezgah. Lakin azdırma konusunda bana biraz zayıf geldi.
Pfauter - Hurt - Leibherr - Cleasson: Bu tezgahlar kendini kanıtlamış olan sadece dişli yapan tezgahlardır.
Haas: Mekanik ve kontrol olarak bana zayıf geldi. İllaki amerikan olacaksa Fadal daha iyi.
DMG: Eski ve köklü bir firma sanırım duymuşsunuzdur. Mahoların gövdelerini Taksan işliyor.
Stama: Seri imalat işleme merkezleri için ideal bir tezgah çift spindle özelliği hoşuma gitti. Karmaşık parça işleme için çoklu bağlamayı kendisi yapan sağlıklı güçlü sistemleri var.
Fadal: Nasıl Okuma için tornada dünyanın bir numarası dediysem aynı görüşüm İşleme merkezi için Fadal`da geçerli. Güçlü işlemciye sahip kontrol ünitesi, mekanik termal denge sistemi, yıldız-üçgen spindle şanzımanı vb. birçok özelliği barındırıyor. İlk gördüğünüzde pek heybetli gelmeyebilir ama kuru kaporta değil. 11 yıl sadece döküm işleme ufak tefek sorunlar harici her tezgah dayanamaz.
Tayvan malları için görüşüm tabiki ucuz tezgahlar. Hangi CNC tezgah olursa olsun en kötüsü ile +- 0,01mm hassasiyeti yakalarsınız. Kalite ise bu hassasiyeti ne kadar zaman yakaladığınızdır. Aralarında bariz belirgin farklar göremiyorum...
Kontrol üniteleri olarak:
Fanuc: Kullanımı kolay, sistem olarak basıt bir kontroldür. Bence çok eksenli torna ve işleme merkezleri için Manual Guide şart.
Mitsubishi: Meldas serileri ufak tefek farklarla fanuc`a benzer. Pek sorun çıkarmaz Kimi arkadaşlar bilirler mazak tezgahlarının elektronik aksamı mitsubishi dir.
Siemens: Eski bir kontrol sistemidir 20 - 25 yaşındaki tezgahlarda çalışır vaziyette görebilirsiniz. Kendince bir kalitesi vardır ve servis faturası yüklü olur. 802D bildiğim piyasadaki en düşük versiyonlu model komple türkçe bulunabilir. 810D ve 840D kontrollerde shopmill ve shopturn programlaması var güzel bir sistem lakin siemen çok hantal bir kontrol.
Heidenhain: İşleme merkezi için tartışmasız 1 numara.
Tezgah alacak olsam:
Torna:
1=Okuma
2=Spinner
3=DMG
Dik torna:
1=Pittler
2=Hessap
3=Daewo
Dik işleme merkezi:
1=Fadal
2=Deckel maho
3=Makino
Yatay işleme merkezi:
1=Heller
2=Hüller hille
3=Makino
Komplike İmalat tezgahı için: Stama
Alıcılar için : Kendi görüşüm tezgah satılmaz. Satılan satış sonrası hizmettir. Siz aldığınız tezgahın servisini hangi tarih, hangi saat olursa olsun aradığınızda ulaşabiliyor ve en kısa sürede sorununuzu çözebiliyorsanız en iyi tezgah odur.
Eleştri ve önerinizi beklerim...
Puan ver : 1 2 3 4 5
Bu üyeye mesaj gönderiyorsunuz.
Konu *
Mesaj *
hala cevap bekliyorum