Konu : Girdap Akımları Metodu
Girdap Akımları Metodu
Girdap akımları metodunun temelleri Michael Faraday?ın 1831 öne sürdüğü elektromanyetik kuramına dayanır ama temel prensip 1879 larda Huhges?e dayanır. Bunun bir tahribatsız muayene metodu olarak geliştirilmesi için ilk teşebbüsler ise 2. Dünya Savaşı öncesi senelerde nükleer ve uçak sanayisinin gelişmesiyle yapılır. Endüstriyel muayene metodu olarak tanınıp yerleşmesi takriben 1950 senesinden sonradırÜzerinden alternatif akım geçen bir bobin iletken bir malzemeye yaklaştırılırsa bu malzeme içinde girdap alımları endüklenir. Endüklenen girdap akımları ilave bir manyetik alan meydana getirirler. Bu alan ya bizzat onu uyaran bobin veya bir ayrı bobin tarafından detekte olunabilir.Malzeme içinde mevcut kusurlar, geometrik ve metalürjik değişmeler elektriksel iletkenlik ve permeabilitide, dolayısıyla Endüklenen girdap akımlarında lokal değişmelere sebep olurlar. Girdap akımlarındaki bu değişmeler detektör bobin tarafından uygun bir cihaza gönderilir. Okuma cihazı ibreli bir cihaz, scope, kalemli kaydedici, ışıklı veya sesli alarm, sayıcı, otomatik damgalayıcı veya ayırıcı bir cihaz olabilir. Böylece malzemenin elektriksel, manyetik ve geometrik süreksizlikleri endirekt olarak ölçülebilir.
Atılarıi
Metot esas itibariyle metalürjik yapı farkları ve malzeme hataları sebebiyle iletkenlik ve permeabilitenin değişmesini ölçer. Bu da metoda çok geniş uygulama imkanları sağlar. Özet olarak bunlar:Yüzeysel veya yüzeye yakın iç hataların deteksiyonu. Çatlak derinliğinin tayini.İnce levha malzemelerin veya ince cidarların kalınlıklarının ölçülmesi.Kaplama, film veya boya kalınlıklarının ölçülmesi.Malzeme cinsinin tayini.Sertlik derecesinin ve derinliğinin ölçülmesi. İletkenlik, manyetiklik, permeabilite, curie noktası gibi fiziksel özelliklerin tayini.Hafif alaşımlarda (uçak parçalarında) yangın veya ısı hasarının tespiti.Manyetik alan şiddeti ve doğrultusunun ölçülmesi. Malzemeler üzerindeki artık manyetikliğin tayini.Metot iletkenlik ve permeabilite deki değişmelere hassas olduğundan yüzeydeki veya çatlaklardaki bulaşıklıkları (pisliklere) hassas değildir.Muayene sistemi elektromanyetik endüksiyonla çalışır. Bunun için deney parçası ile temas ve bağlantıya lüzum yoktur.Fevkalade yüksek sıcaklıklarda (1000°C? a kadar) muayene yapılabilir.sistemin uyarma frekansı yükseltilerek muayene süresi 0,001 sn?ye kadar kısaltılabilir. Dolayısıyla muayene hızı çok yüksektir.Muayene olunan parça kuru kalır. Dolayısıyla deney parçasına ait muayeneler birlikte yapılabilir.
İletken olmayan malzemelere uygulanamaz. Ancak bunun bir istisnası vardır; iletken bir malzeme üzerinde iletken olmayan bir kaplamanın kalınlığı girdap akımları ile ölçülebilmektedir.Metalsel kaplama kalınlıkları ancak, temel metal ile kaplamanın iletkenlikleri arasında yeterli fark olduğu takdirde ölçülebilir.İletkenlik ve permeabilitide lokal değişmeler metodun hassasiyetini azaltır. Bu zararlı etkiyi azaltmak için minyatür problar yaparak muayene alanının mümkün olduğu kadar küçültülmesi cihetine gidilmiştir.Kuşatan bobin sistemleri kullanmak suretiyle karışık şekillerin muayeneleri hızlandırılabilir fakat bu takdirde detekte olunan hatanın yerini tam olarak tayin etmek mümkün olamaz.Metot üzerinde geometrinin etkisi büyüktür.Basit şekilli parçalarda uygulama basittir fakat karışık şekilli parçalarda karışık tarama işlemlerine ihtiyaç vardır.