30 Temmuz 2006 00:00# 1
Üyelik : 17.07.2006
Yaş : 42
Şehir : Kocaeli
Mesaj Sayısı : 44
Konu : AutoCAD`de Slayt oluşturma,Script Yazma
Slaytların Oluşturulması ve Görüntülenmesi:


Burada bahsedilecek olan slayt dosyaları, AutoCAD tarafından oluşturulan noktasal biçimli (raster) dosyalardır. Slayt dosyalarının uzantıları "sld" olup içerikleri, oluşturuldukları görünüm alanındaki nesnelerden veya yerleşimdeki (layout) nesnelerden oluşturulur. Görüntü dışındaki nesneler, slayt dosyalarında içerilmezler. Slayt dosyaları üzerinde kaydırma (pan) veya herhangi bir bölgeye yakınlaşma veya uzaklaşma (zoom) işlemleri yapılamaz. Bu tip görüntü kontrol işlemlerinin yapılabilmesi için DWF dosyalarının oluşturulması gerekir.

Oluşturulan slayt dosyaları
? SCR dosyalarında,
? diyalog kutusu elemanı olarak DCL dosyalarında,
? ikon menülerin oluşturulabilmesi için MNU dosyalarında,
? AutoCAD içerisinde sunum amaçlı olarak kullanılabilirler.

Bir slayt dosyası oluşturmak için MSLIDE komutu kullanılır. Komut çalıştırıldığında "create Slide File" isimli bir diyalog kutusu açılır. Bu diyalog kutusu aracılığıyla oluşturulacak slayt dosyasının konumu ve ismi belirtilir. Diyalog kutusundaki "Save" düğmesi işaretlendiğinde diyalog kutusu kapanır ve komut bitirilmiş olur.
Oluşturulan SLD dosyaları VSLIDE komutu ile görüntülenebilirler. VSLIDE komutu çalıştırıldığında dosya seçme diyalog kutusu karşımıza gelir. Bu diyalog kutusu yardımıyla bir SLD dosyası seçilir ve "Open" düğmesi işaretlenerek slaytın görüntülenmesi sağlanır. Slayt dosyaları, VSLIDE komutu çalıştırıldığında güncel olan görünüm alanında veya yerleşimde görüntülenirler.

Maalesef MSLIDE komutunun SHADEMODE komutu ile oluşturulmuş görüntüleri tanıyamadığını belirtmemiz gerek. Eğer kaplanmış bir görüntünün slayt dosyasını oluşturmak isterseniz -SHADE komutunu kullanabilirsiniz. -SHADE komutu ile elde edilecek görüntüler üzerinde SHADEDGE ve SHADEDIF sistem değişkenlerinin etkisi olduğu unutulmamalıdır.

-SHADE veya HIDE komutlarını kullanmadan önce SHADEMODE komutunun "2D wireframe" seçeneği kullanılarak görüntü biçimi, iki boyutlu tel kafes moda geçirilmelidir.


Kişiselleştirme

"Script" Dosyalarının Oluşturulması:

Oluşturulan slayt dosyalarının sunum veya demo amaçlı ardışık olarak görüntülenmesi için "script" dosyaları hazırlayabiliriz. Örneğin bir tasarımın meydana getirilirken değişik aşamalarının slaytlarının oluşturulduğunu (MSLIDE komutu ile) kabul edelim. Bu slaytların ardışık olarak AutoCAD görünüm alanında gösterilebilmesi için aşağıdaki adımlar izlenir.

1. Windows Not Defteri (Notepad) gibi bir kelime işlemci program çalıştırılır.
2. Aşağıdaki satırlar Not Defteri içinde yazılır. Dosyaların (slayt01.sld, slayt02.sld ... ) yeri, AutoCAD arama yolunda ise yer belirtmeye gerek olmaksızın sadece dosya isimleri yazılabilir. AutoCAD arama yolu, C:PROGRAM FILESAUTOCAD 2002support, C:PROGRAM FILESAUTOCAD 2002fonts, C:PROGRAM FILESAUTOCAD 2002help, C:PROGRAM FILESAUTOCAD 2002drv ve güncel klasördür.

vslide d:slaytlarslayt01
delay 6000
vslide d:slaytlarslayt02
delay 6000
vslide d:slaytlarslayt03
delay 6000
..........
..........
vslide d:slaytlarslaytnn

3. Yukarıdaki satırlar yazıldıktan sonra kayıt yapılır. Dosya ismi "isim.scr" biçiminde olmalıdır. Çünkü AutoCAD "script" dosyalarının uzantılarının scr olmasını ister.

4. AutoCAD komut satırına SCRIPT yazılarak komut çalıştırılır. SCRIPT komutu çalıştırıldığında dosya seçme diyalog kutusu açılır. Bu diyalog kutusu aracılığıyla "script" dosyamızı seçeriz. Diyalog kutusundaki "Open" düğmesini işaretleyerek "script" dosyasının çalıştırılması sağlanır.

Yukarıda bir "script" dosyasının içeriği verilmiştir. En son satırın yazılmasından sonra ENTER tuşuna basılarak bir alt satıra geçilmesi unutulmamalıdır. Ya da satırın son karakteri boşluk olmalıdır. Çünkü AutoCAD boşlukları ENTER tuşuna basılmış gibi algıladığından "slaytnn" slaytının da görüntülenmesi bu yollardan biri ile mümkün olacaktır.

Aslında bir "script" dosyasının içeriğinde AutoCAD komutları veya sistem değişkenleri kullanılmaktadır. DELAY ve VSLIDE komutları doğrudan AutoCAD komut satırına yazılarak da çalıştırılabilmektedirler. DELAY komutu, "script" dosyalarında kullanılır ve belirtilen milisaniye kadar beklenilmesine sebep olur. Örneğin yukarıdaki slayt gösterisinde her bir slayt 6000 milisaniye ekranda tutulmuştur. Tabii ki her bir slayt için farklı zamanlar belirtilebilir.

"Script" dosyalarına yönelik bir başka AutoCAD komutu da RESUME komutudur. Bir slayt gösterisinde ("script" dosyası çalışıyorken) ESCAPE tuşuna basılarak gösteri kesilmiş olabilir. Slayt gösterisinin kaldığı yerden devam etmesi için RESUME komutu çalıştırılır. Slayt gösterisi kesildikten sonra slayt gösterisinin tekrar başlatılması (başından) için RSCRIPT komutu kullanılır. Aşağıdaki tabloda slaytlar ile ilgili komutlar toplu hâlde özetlenmeye çalışılmıştır.

Komut ismi Açıklama
MSLIDE Bir slayt dosyası oluşturmak için kullanılır. "Script" dosyası içinde kullanılmaz.
VSLIDE Slayt dosyalarının görüntülenmesini sağlar. "Script" dosyası içinde ve dışında kullanılır.
DELAY Belirtilen milisaniye kadar beklemeye sebep olur. "Script" dosyası içinde kullanılır.
RESUME Bir slayt gösterisi kesildiğinde kalınan yerden devam edilmesini sağlar. "Script" dosyası içinde kullanılmaz.
RSCRIPT Kesilden slayt gösterisinin başından başlatılmasını sağlar. "Script" dosyası içinde ve dışında kullanılır.

RSCRIPT komutu, işlevinden dolayı genellikle "script" dosyalarında son satırda kullanılır. Böylece slayt gösterisi, kullanıcı tarafından kesilene kadar tekrarlanır.

"Script" dosyaları sadece slayt gösterileri için kullanılmaz. Örneğin aşağıdaki "script" dosyası ile bir çizim dosyasında başlangıç ayarlarınızın yapılmasını sağlayabilirsiniz.

;A4 çizimlerim için ön ayarlar
limits 0,0 210,297
zoom all
grid 5
snap 5
;Alttaki satırın sonunda bir boşluk var
-layer new eksen ltype dashdot eksen new kesikli ltype dashed kesikli
line 0,0 210,0 210,297 0,297 c
;dtext komutu yerine text komutunun kullanıldığına dikkat edin
text 75,5 5 0
AutoCAD 2002
Yukarıdaki "script" dosyası ile çizim sınırlarının sol alt köşesi (0,0) ve sağ üst köşesi (210,297) yapılmış ve ZOOM komutunun "All" seçeneği ile bu sınırlar görünüm alanına yerleştirilmiştir. Daha sonra ızgara (grid) ve kenetleme (snap) aralıkları 5 birim yapılmış ve aktif hâle getirilmiştir. Arkasından "eksen" ve "kesikli" isimlerinde iki katman açılarak çizgi tipleri ayarlanmıştır. Sonrasında çizim komutlarının da kullanılabileceğini göstermek için LINE komutu ile bir antet temsili yapılmış ve (75,5) noktasından başlayan, yüksekliği 5 birim olan yatay bir yazı (AutoCAD 2002) dosyamıza eklenmiştir.

Örneğimizde de görüldüğü gibi noktalı virgül (; ) karakteri ile başlayan satırlar işlenmemekte, yani yorum satırları olarak dikkate alınmaktadırlar. Boşluk karakterinin ENTER tuşu yerine geçtiği düşünülerek AutoCAD komutları, komut satırından kullanıyor gibi bir "script" dosyası içinde yer alırlar. Böylece "script" dosyalarını slayt gösterileri maksadıyla veya sık sık tekrarlamamız gereken ve bir çok adımdan oluşan işlemleri bir defada yapabilmemizi sağlaması maksadıyla da kullanabiliriz.

Konu Alıntıdır.
07 Ağustos 2006 00:00# 2
Üyelik : 2.08.2006
Yaş : 38
Şehir : Ankara
Mesaj Sayısı : 30
Cevap : AutoCAD`de Slayt oluşturma,Script Yazma
bunların yapıldıgını bılmıodum cok ıyı oldu umarım guzel sonuclar alırım pekı bu butun aytocatlerde aynımı yoksa gecerlı olan bı vercıonmu var
11 Ağustos 2006 00:00# 3
Üyelik : 17.07.2006
Yaş : 42
Şehir : Kocaeli
Mesaj Sayısı : 44
Cevap : AutoCAD`de Slayt oluşturma,Script Yazma
arkadaşım autocad 2004 de uygulanıyor da digerlerinni bilimiyorum 2000 den sonrasında fazla bir fark olmadıgından olabilir denersen bizde ögreniriz

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
b